Bank Żywności -zmiany kryteriów
Informacja o nowych zasadach kwalifikowania osób do pomocy w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 -2020 Podprogram 2016
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Bakałarzewie informuje, że od 2017 r. dokonano zmian w ,,Wytycznych Instytucji Zarządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów, dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016”, wydanych przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej 28 grudnia 2016 r.
Zmiany dotyczą wzrostu kryterium dochodowego kwalifikującego osoby i rodziny do korzystania z pomocy żywnościowej w ramach powyższego Programu Podprogram 2016.
Wzrost kryterium od 2017 r. jest następujący:
- ze 150 % do 200 % i wynosić będzie:
- 1268,00 zł netto dla osoby samotnie gospodarującej
- 1028,00 zł netto dla osoby w rodzinie
Osoby chcące otrzymać produkty żywnościowe mogą zgłaszać się do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Bakałarzewie z dokumentami o dochodach z poprzedniego miesiąca w celu otrzymania skierowania do otrzymywania żywności.
Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2016 obejmuje:
makaron jajeczny w opakowaniach jednostkowych 500 g - 5 kg, ryż biały w opakowaniach jednostkowych 1 kg - 5 kg, herbatniki w opakowaniach jednostkowych 200 g - 2 kg, mleko UHT w opakowaniach jednostkowych 1 l - 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 400 g - 2,4 kg groszek z marchewką w opakowaniach jednostkowych 400 g - 3,20 kg, fasola biała w opakowaniach jednostkowych 400 g - 3,20 kg, koncentrat pomidorowy w opakowaniach jednostkowych 160 g - 1,28 kg, powidła śliwkowe w opakowaniach jednostkowych 300 g - 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami w opakowaniach jednostkowych 850 g - 4,25 kg, filet z makreli w oleju w opakowaniach jednostkowych 170 g - 1,36 kg, szynka drobiowa opakowaniach jednostkowych 300 g - 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały w opakowaniach jednostkowych 1 kg - 4 kg, olej rzepakowy w opakowaniach jednostkowych 1 l - 4 l
W uzasadnionych sytuacjach (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe) dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPL posiada takie możliwości. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPL.